„A curata grajdurile lui Augias” si psihoterapia

Augias – în mitologia greacă, rege al Elidei ale cărui grajduri, neîngrijite timp de 30 de ani, au fost curăţate, în urma unei înţelegeri, de Hercule, într-o singură zi, prin abaterea apelor râului Alfeus asupra lor. (sursa: istoriiregasite.wordpress.com)

Tot asa „rezidurile”, suferintele, traumele, din trecut „necuratate”  duc la nasterea unor suferinte, care se pot transforma in tulburari afective, anxioase, de personalitate si care ne schimba modul de gandire, de simtire si de comportament si care pot duce la patologizare.

Felul in care isi are ecou in mintea noastra un cuvant sau un gest al unei persoane semnificative pentru noi (din copilarie sau maturitate), evenimente cu impact puternic asupra noastra, modul in care acestea ne-au modificat comportamentul sau a dus la formarea unui tipar de gandire, simtire, actiune pot reprezenta sadirea semintei neincrederii, rusinii, vinovatiei in sufletul nostru. Neconstientizarea, „necuratarea” acestor „reziduri” pot schimba persoana in mod dramatic.

Psihoterapia are rolul de ne invata sa constientizam, sa selectam si sa ne curatam mintea si sufletul de lucrurile care ne uratesc si ne murdaresc felul de a gandi, simti, reactiona, care ne afectaza sanatatea mintala si emotionala si ne pot face nefericiti si disfunctionali.

Multumesc domnului prof. A. Romila!

Cu dag,

Iulia Pasarin, psiholog clinician si psihoterapeut integrative

0728.967.011

 

Tagged on: , ,