Pro si contra Pokemon Go

O scurta introducere pentru cititorii mai putin „initiati” in vantoarea de pokemoni

Pokemon este o abreviere a cuvintelor Pocket Monsters si in traducere libera inseamna „monștri de buzunar”. 

Pokemon Go este un nou joc ce poate fi instalat pe telefonul mobil si foloseste sistemul de GPS al telefonului pentru localizarea pokemonilor.

Ce este diferit la Pokemon Go de alte jocuri? Pokemon Go te scoate din casa!

Fata de alte jocuri care obligau jucatorul sa ramana  intr-un loc fix, Pokemon Go il „forteaza” pe jucator sa iasa din casa si sa „vaneze”… pokemoni.

Jucatorul isi creaza chiar de la inceput, un avatar – identitatea virtuala sub care va juca – si porneste lupta impotriva pokemonilor. Pe parcursul jocului in functie de numarul de pokemoni vanati, jucatorul trece la un nivel superior.

Marlynn Wei psihiatru instruit la Harvard si Yale vorbeste despre plusurile si minusurile aduse utilizatorului acestei aplicatii – Pokemon Go.

Posibile plusuri Pokemon Go

 • Interfata este prietenoasa si interactiva (primul pas in atragerea jucatorilor)
 • Utilizeaza sistemul GPS al telefonului pentru localizarea pokemonilor
 • Jucatorul este „obligat” sa iasa din casa si sa parcurga diferite distante pentru a localiza personajele animate si, asa cum stim cu totii, miscarea este benefica pentru sanatate activand sistemul muscular, osos, circulator, prin miscare se elibereaza serotonina (un neurotransmitator „responsabil” de dispozitia noastra)
 • Da jucatorului posibilitatea de a relationa cu alti jucatori aflati in cautarea pokemonilor, incurajandu-l astfel sa socializeze si sa depaseasca timiditatea, anxietatea sociala
 • Ofera persoanelor cu stari depresive un scop pentru a se ridica din pat si a iesii din casa (conform unor declaratii ale jucatorilor publicate pe unele retele de socializare)
 • Stimuleaza imaginatia si creativitatea in „vanarea” pokemonilor, a planificarii unei strategii de „anihilare” a pokemonilor.

Posibile minusuri Pokemon Go

  • Jucatorul ramane dependent de telefon, desi se afla in afara cladirii
  • Este oarecum „dresat” sa caute figurinele animate creandu-se astfel un compoatament adictiv, dependent
  • Distrage atentia de la ceea ce se intampla in jur putandu-se intampla accidente (rutiere si nu numai)
  • Ne arata cat de usor poate fi manipulata mintea umana si distrasa de la realitate
  • Inca de la configurarea avatarului, jucatorul se infatiseaza in mediul virtual asa cum doreste sa fie vazut, perceput de ceilalti – crearea unei identitati paralele in virtual poate denota fuga de realitate
  • Poate fi un refugiu in virutal din viata reala – in virtual persoana se simte curajoasa, dar este activat si potentialul de agresivitate latenta pentru ca el „vaneaza”, potential care se poate activa si in viata reala daca jucatorul nu mai poate disocia realul de imaginar, nu mai vede consecintele fapelor sale
  • Stresul care apare la jucator prin implicarea in joc – eliberarea de adrenalina, accelerarea batailor inimii, cresterea tensiunii arteriale, hipo sau hiperventilare, toate acestea putand conduce la aparitia unor accidente vasculare cerebrale, crize cardiace.
  • Jucatorul poate neglija nevoile fiziologice – alimentatie („uita” sa manance), hidratare, somn (jucatorul nu poate dormi din cauza adrenalinei si nerabdarii de a evolua la urmatorul nivel), igiena (neglijarea acestui aspect care poate parea „pierdere de timp”, timp pe care il poate utiliza in vanarea de pokemoni
  • Pot aparea dificultati in a face diferenta intre viata reala si cea virtuala
  • Daca la beneficii am mentionat conform declaratiilor de pe retelele de socializare si declaratiilor medicului psihiatru Marlynn Wei ca jocul poate ameliora anxietatea sociala si starile depresive, acest lucru ar putea fi valabil la inceput, dar treptat, exista riscul ca jucatorul sa se refugieze in mediul virtual, sa refuze viata „in vivo” (in real) pentru ca in virtual totul este mai usor si sunt sarcini simple de indeplinit, este lipsit de responsabilitati
  • „Nevoia” de a juca, de a castiga, de a trai asa cum jucatorul nu poate in viata reala, de a trece la niveluri superioare, de a fi recunoscut in mediul jucatorilor poate duce la nasterea dependentei – crearea unei detrese (ruperi / disfunctionalitati) in viata persoanei atat pe plan personal (neglijarea nevoilor fiziologice, nervozitate, oboseala), scolar si profesional (oboseala, absenteism, abandon scolar), social (izolarea fata de cei care nu sunt fani si jucatori), refugierea in virtual. De altfel, chiar dezvoltatorii acestui produs, Pokemon Go, atentioneaza persoanele care descarca jocul ca sunt responsabile pentru eventuale neplaceri produse.

 

Aspecte economice

Cresterea vanzarilor de:

 • telefoane din ce in ce mai performante
 • baterii pentru telefoane si incarcatoare mobile

Si pentru ca oamenii sunt inventivi, se pare ca pe o retea de vanzari online au aparut chiar anunturi in care persoane detinatoar de automobile stau la dispozitia jucatorilor de Pokemon Go contra cost, desigur!

Un aspect important este si „aparitia” pokemonilor in zonele unor cafenele – deci, iata si metoda noua de marketing!

In loc de concluzii

Pe termen mediu si lung exista riscul ca unele functii cognitive sa fie afectate – atentie, memorie, orientare temporo-spatiala, comunicare, pot aparea iluzii (deformarea realitatii) sau chiar halucinoze care se pot transforma in halucinatii auditive si vizuale (perceptia unui obiect stimul corespunzator normal)  – persoana poate sa „auda” diferite sunete din joc sau sa vada diversi pokemoni.

Chiar in cazul persoanelor cu anxietate sociala si stari depresive care initial poti fi activate si stimulate intr-un mod pozitiv, jocul indelungat poate duce la insomnie, stari de oboseala datorate insomniei alimentate de dorinta de a juca si evolua tot mai mult in virtual (nevoia de atentie si recunoastre), somatizari datorate neglijarii nevoilor fiziologice.

In cazul copiilor si adolescentilor amintesc recomandarea Asociatiei Americane de Pediatrie de a nu se depasi durata de 2 ore de expunere a acestora la o sursa de lumina rece – tip monitor, televizor, tableta, ecranul telefonului.

Fuga de realitate nu este o solutie. Doresti ca felul in care esti sa fie mai aproape de Eul dorit? Fa ceva pentru tine acum, aici, in realitate. Nu te lasa manipulat, distras, traind viata altora, fie ele si personaje virtuale „inofensive”.

Nevoile celor care aloca tot mai mult timp jocurilor virtuale pot fi: nevoia de atentie, de realizare, de validare. De asemenea, in spatele acestui tip de comportament poate fi o structura de personalitate de tip dependent, o persoana timida, o persoana aflata intr-un moment vulnerabil, intr-o criza psihologica si care se refugiaza in aceasta lume virtuala, si nu in ultimul rand, un slab control al impulsului, o slaba capacitate de autocontrol.

Atat timp cat totul – inclusiv jocul in mediul virtual – se intampla cu responsabilitate si nu devine un viciu care sa ne traiasca el pe noi, putem sa ne folosim de beneficiile oferite, sa ne relaxam si sa evitam neplacerile si refugiul in mediul virtual.

Jocurile virtuale de distrag de la viata reala, care este printre oameni reali pe care ii putem atinge si simtii. Viata reala este despre a trai aici si acum, construindu-ne drumuri catre atingerea visurilor, traind emotii reale si nu de tip surogat.

Aveti grija de voi, de sanatatea psihica si fizica!

Cu drag,

Iulia Pasarin – psiholog clinician, psihoterapeut integrativ

0728.967.011

Articolul poate fi preluat cu mentionarea sursei si a adresei web – www.iuliapasarin.ro

Resurse:

http://playtech.ro

www.psychologytoday.com