Bucuresti, Romania
0728.967.011
iulia.elena.pasarin@gmail.com

INCREDEREA IN SINE SI INSTINCTUL DE DOMINARE

Psihoterapie si EFT (tehnici eliberare emotionala)

 

Increderea in sine implica autocunoastere, constientizarea modului in care ne autopercepem – fizic, emotional, cognitiv (mod de gandire), ca nivel de inteligenta, social, spiritual -, autoobservarea si constientizarea felului in care ne raportam la noi, dar si la cei din jur. Sa ai incredere in tine nu inseamna ai un comportament dictatorial, sa iti impui dorinta si punctul de vedere, ci sa fii flexibil, deschis catre comunicare, sa accepti ca poti sa nu ai dreptate, ca din unghiuri diferite lucrurile se vad diferit. Increderea in sine inseamna a-ti asuma pareri, actiuni, erori, responsabilitate, a accepta ca nu stii totul si ca este ok sa intrebi, sa te consulti cu ceilalti.

Dominarea este strans legata de dorinta de a fi ascultat, de a impune reguli, de a controla. De cele mai multe ori, apare dorinta de a-i controla pe ceilalti pentru ca nu ne putem controla pe noi – instinctele noastre, ca nu putem controla frustrarile noastre. In spatele unui comportament dominator se poate ascunde slaba toleranta la frustrare, dorinta de a fi vazut, auzit, de a gasi atentie.

Persoana dominatoare nu are neaparat o incredere ridicata in sine, ci mai degraba ascunde frici – de a nu fi observat, de a nu fi luat in serios – , rani – cum sunt rana de abandon, rana de negare -, teama de respingere, de marginalizare.

Autocunoastrea, dorinta de a transforma cee ce se poate si  acceptarea a ceea ce nu putem transforma, de a te iubi si a te ierta, de a fi bun cu tine sunt cateva elemente care aduc  starea de bine psihica si fizica. Acestia sunt pilonii care stau la baza construirii unei increderi in tine realiste si constructive.

Ganduri de bine!

 Iulia Pasarin – psiholog clinician specialist, psihoterapeut integrative specialist

Programari, contact: 0728.967.011