Mesajul tatuajelor. Da. Si tatuajele “vorbesc”

Controversate sau admirate, tatuajele reprezinta un mod prin care omul comunica foarte multe despre sine intr-un mod tacit, dar cu impact major, pentru cine stie sa „citeasca” si sa „asculte” 🙂

Primul om tatuat se pare ca a trait cu aproximativ 4000 de ani inaintea erei noastre, iar resturile trupului sau au fost descoperite in Chile. Desigur, este posibil ca acest obicei sa fi fost prezent cu mult inainte, dar nu exista dovezi in acest sens la acest moment.

De-a lungul timpului acest mod de infrumusetare sau comunicare, pentru unii, de mutilare pentru altii si-a modificat insemnatatea, iar tehnicile de tatuare au evoluat si ele.

Tatuajele au reprezentat, la un moment dat, un semn de apartenenta in unele culturi, fiind asociate cu protectia, iertarea, viata eterna prin simbolurile insemnate la nivelul pielii.

Printre cele mai cunoscute explicatii gasite de-a lungul timpului de specialisti in diferite domenii – antroplogie, psihologie etc. – sunt cele pe care am sa le mentionez si eu in randurile urmatoare.

Un motiv ar putea fi dorinta de apartenenta la un anumit grup. Poate fi vorba despre un grup care impartaseste aceleasi credinte si valori cu ale persoanei sau poate fi legat apartenenta la un grup cu un comportament deviant.

Un alt motiv ar putea fi cautarea atentiei – dorinta de a fi vazut. Poate avea legatura cu o slaba incredere in sine, cu faptul ca nu se simte vazut, ca nu conteaza, dar poate fi legat si de dorinta a se face remarcat in mod ostentativ, de a nu trece neobservat.

Unicitatea, ar putea fi un alt motiv – prin simbolurile reprezentate – dorinta de a fi altfel fata de majoritate.

Anxietatea sociala – desi mai rar, am intalnit persoane care prin tatuaje si piercing cautau sa ii tina la distanta pe cei din jur sau sa fie foarte „selective”, in anumite straturi sociale sau culturi persoanele tatuate fiind evitate.

Dorinta de isi infurmuseta corpul, de a se simti mai atractiv, mai ales din punct de vedere sexual (in functie de zona in care este facut tatuajul).

Un alt motiv poate fi neacceptarea unor parti ale corpului si tatuarea lor are ca scop acoperirea acestora.

Nevoia de a-si aminti anumite evenimente din viata, evenimente care l-au ajutat pe cel care poarta tatuajul sa fie mai puternic, sa evolueze din punct de vedere personal, spiritual.

Dorinta de a-si „striga” furia, uneori neputand-o pune in cuvinte si nu de putine ori fiindu-i greu sa o constientizeze in totalitate.

Nevoia de autopedepsire, constientizata mai mult sau mai putin, cand persoana vrea sa isi aminteasca mereu un eveniment traumatizant fata de care se autoinvinovateste, uneori, „ca sa nu uite”. Acest motiv poate duce si la aparitia sau accentuarea unei gandiri si a unui comporament patologic.

Nevoia persoanei de a acoperi o cicatrice sau un alt semn – aici ar fi de vazut daca este din motiv pur estetic sau avem de-a face cu o trauma emotionala sau ambele. Pentru ca chiar daca cerneala acopera cicatricea fizica, cicatricea emotionala nu poate fi acoperita, ci este nevoie sa incepem un proces de vindecare, repozitionare fata de noi, de acceptare a ceea ce nu poate fi schimbat, de recadrare, reinterpretare.

 

Un aspect important este zona corpului in care persoana alege sa faca tatuajul. Astfel, acesta poate fi intr-un loc cu:

  • impact major, cu mare vizibilitate – fata (avand ca mesaj „asta sunt eu”, „accepta-ma sau evita-ma”, gat (de obicei simbolul reprezentat este important pentru purtantor, de altfel, zona gatului fiind asociata comunicarii), degete si maini („sa vada toata lumea ce este important pentru mine”, piept (un loc important asociat sediului emotiilor – „asta simt”)„;
  • cu vizibilitate , dar nu neaparat ostentativ – spate, brate, picioare (de cele mai multe ori avand ca rol sublinierea unui corp lucrat, a unei musculaturi „sculptate”;
  • minima vizibilitate cum ar fi zonele intime.

Tatuajul poate fi o arta in masura in care nu isi propune sa ascunda traume emotionale pentru purtantor. Pentru ca e putin posibil sa reuseasca. Rana si durerea emotionala vor iesi la suprafata prin piele si cerneala, pentru ca va vrea sa fie vazuta si auzita, ascultata, vindecata.

 

O zi cu ganduri senine!

Iulia

 

Resurse inspirationale: www.toptenz.net, www.wiseones.org