IERTAREA EXPERIENTELOR DIN TRECUT

„Nu trebuie sa stiu cum sa iert. Tot ce am de facut e sa fiu dispus sa iert”. Louise L. Hay

Pentru a vindeca ranile sufletului avem nevoie sa ne eliberam de ura, suferinta, umilinta, sa ne eliberam si sa ne iertam pentru experientele din trecut, pentru neputinte, pentru nedreptati, pentru ca le-am ingaduit, le-am acceptat. Pana la urma experientelor traite le datoram cresterea noastra. Pentu ca experientele ne invata. Urandu-ne trecutul este greu sa traim in prezent, este aproape imposibil sa ne bucuram de viata, de aici si acum.

Iertarea nu inseamna slabiciune, ci asumarea experientelor, a vietii, a ceea ce am fost, sunt si voi fi. Iertarea de sine si iertarea celorlalti este pentru tine! Tie iti faci aceasta favoare de a te elibera de trecut si a te bucura de prezent, de a-ti schita viitorul si a-l creea. Chiar esti arhitectul vietii tale – prin ceea ce gandesti, simti, faci.

Iertarea nu inseamna a uita. Pentru ca uitarea ne pune in pericolul de a repeta experientele. Iertarea inseamna sa ne invatam lectiile, sa invatam recunostinta si sa privim in urma cu intelegere, asumare si resposnabilitate. Inseamna a te elibera de suferinta si a incepe sa te iubesti sa sa te accepti asa cum esti – cu credinte, valori, experiente, asa cum esti, cum te cunosti in cel mai intim si necenzurat mod.

Neiertarea duce la suferinta, somatizare. Corpul tau va „striga” suferinta neiertarii. Ori, meriti tu asta? Sa suferi odata in momentul experientei traite si apoi sa te autopedepsesti iar si iar autoinvinuindu-te, simtind rusine, blamandu-te?

Iarta-te! Iarta-te pentru ca te-ai lasat sa suferi, pentru a i-ai lasat sa te raneasca, iarta-e pentru ca nu ai stiut cum sa fii puterini si cum sa te aperi, iarta-te pentru ca nu ai crezut in tine, pentru ca ai renuntat la visurile tale. Fa pace cu tine ca sa nu repeti „greselile”.

Fii curajos si iarta! Incepe prin a exersa iertarea fata de tine si de experietele din trecut. Apoi invata sa ii ierti si pe ceilalti si vei vedea ca va fi mai usor pentru ca stii deja cum sa o faci. Doar ai exesat pe tine! Fii bun cu tine, omule, iubeste-te! Nu pentru ca o spun ceilalti, ci pentru ca meriti!

Ganduri senine!

Iulia

Psihoterapeut integrativ

Practicant autorizat EFT (Tehnici de Eliberare Emotionala)