Somatizarea – durerea sufletului strigata de corp

„Daca nu stii cum sa spui nu, corpul tau o va face pentru tine prin suferinta fizica” dr. Gabor Mate

Somatizarea = strigatul de ajutor al corpului fizic.

Cand inca nu ai invatat sa iti spui punctul de vedere, sa te faci auzit, sa spui nu, sa traiesti viata asa cum iti doresti, sa iti asumi selectarea oamenilor din jur, nu din orgoliu, ci pentru linistea ta psihica, emotionala si fizica, corpul tau va striga nedreptatea simtita, conflictul.

Cum? Prim manifestari psihosomatice. Pentru ca uneori durerea in gat sau nodul din gat pot fi traduse prin lacrimile si cuvintele inghitite („mi-am inghitit lacrimile”, „mi-am inghitit cuvintele”, mi-am inghitit rusinea”). Pentru ca uneori durerile de stomac reprezinta dificultatea de a „digera” si elimina experientele trecute,  suferinta, de a  te elibera de trecut, iar uneori, problemele sistemului osos, mai ales ale coloanei vertebrale pot striga incapacitatea persoanei de a ramane „vertical”, de a-si asuma valorile si convingerile persoanle si de a trai conform lor, dar si lipsa de structura.

Sigur ca pot aparea afirmatii de genul „ma doare stomacul pentru ca am consumat mancaruri picante sau nesanatoase”, dar si acest lucru spune ceva despre fiecare dintre noi. Pentru ca apar intrebari de genul „De ce nu ai grija de tine? Nu crezi ca meriti sa iti faci timp pentru tine? Pe ce loc te pui in viata ta? De ce te autopedepsesti? De ce te autodistrugi? Vrei atentie? Ce conflict ascunde comportamentul tau autodistructiv? De rusine? De furie? De vina? Iar lista ramane deschisa.

Inainte de a face orice sa pastrezi pacea in jur, gandeste-te la ce conflict pornesti importriva propriului tau corp.

Ai grija de tine!

Iulia Pasarin

Psihoterapeut integrativ

Practicant acreditat EFT (Tehnici de Eliberare Emotionala)

Daca preiei articole sau alte materiale scrise pe acest site sau pe pagina de Facebook, te rog sa mentionezi sursa. Multumesc.

Etichete: , , , , ,