Psihoterapia este unealta, psihoterapeutul este ghidul, tu esti actorul principal

“Am mers psihoterapie si nu m-a ajutat”. Suna cunoscut? Probabil mai suna cunoscut si „am mers la sala si nu m-a ajutat”, „am mers la nutritionist si nu m-a ajutat” . Pai… nici nu avea cum sa te ajute. De ce? Pentru ca este necesar sa mergi la psihoterapeut sau nutitionist sau la sala si sa nu te ajute daca doar te duci. Ca sa aiba efect este nevoie sa te implici in demersul propus. Tu esti actorul principal, despre tine este vorba. Este nevoie ca tu sa faci, sa fii constient, sa te implicit in transformarea ta. Tu, clientul esti actorul principal, nu psihoterapeutul. Acesta este “doar” ghidul! Psihoterapeutul este acolo pentru a te asculta, a se aseza langa tine, a te incuraja sa te ridici, sa iti asumi sa fii tu, sa te ghideze in a-ti aminti ca este necesar sa te intelegi, ierti, accepti, iubesti, sa nu iti mai reprimi emotiile, amintirile, sa nu „treci peste”, sa ai curajul sa vorbesti despre ele, sa le dai glas, sa le procesezi pentru a te vindeca si a juca propriul rol asa cum tu il creezi.

 

Pentru a te ajuta sa te cunosti, in cazul psihoterapiei, sa iti cunosti si procesezi emotiile, sa te poti ierta, iubi, accepta, sa fii bine cu tine este nevoie sa te implici cu rabdare si consecventa in aceasta co-creare a noului „tu”. Si nu este vorba de o data, de doua sau de 7 ori pe saptamana, ci este vorba de a fi insotit, ghidat in acest demers de psihoterapeutul pe care ti l-ai ales si de a lucra cu tine in fiecare zi, in fiecare moment al zilei – sa te autoobservi, sa devii constient de emotiile, gandurile, comportamentele tale, de ranile tale, sa constientizezi ca esti responsabil de propria vindecare.

Psihoterapia nu iti propune sa stai pe fotoliu sau canapea si cineva sa iti rezolve „problemele”. Ea iti propune sa devii constient de tine si implicat in propria viata. Iti propune sa fii constient de interiorul tau – emotii, ganduri – si de exteriorul tau – comportament manifest.

Psihoterapia nu promite vindecare, nici nu are cum, psihoterapia isi propune sa iti ofere ghidare in autovindecare, iti ofera „uneltele” necesare pentru ca ai nevoie sa inveti cum sa contientizezi si accepti ranile ca sa le poti vindeca, sa te iubesti pentru a putea sa ii iubesti si pe ceilalti, sa fii constient de cine esti pentru a fi autentic si in contact cu tine, sa inveti sa iesi din rolul de spectator si sa fii regizor si actor al propriei vieti.

Asadar, psihoterapia (ca si nutitia, sportul, yoga si alte genuri de terapii) sunt despre tine, iar principalul actor esti tu. Este nevoie ca tu sa te implici in fiecare momemnt al vietii tale pentru a-ti intelege fricile si a le procesa, a intelege ura si radacinile care o sustin, pentru a invata sa iubesti mai mult si te atasezi mai putin.

Consideri ca meriti, ai dreptate! Consideri ca e prea greu, ai dreptate! Consideri ca e o provocare, ai dreptate! Consideri ca psihoterapia nu e pentru tine, ei bine, ai dreptate si aici! Dupa cum vezi esti stapanul propriei vieti!

Ganduri senine si iubeste-te mai intai de toate pe tine!

Iulia

Psihoterapeut integrativ

Practician autorizat EFT

Contact: 0728.967.011; iulliapasarin@gmail.com