Oricare ar fi problema cu care te confrunti, solutia nu se afla in frigider!

Nu de putine ori incepem prin a trata efectul si nu cauza. La fel se intampla si in tulburarile de comportament alimentar. Mergem la nutritionist, respectam (sau nu) recomandarile date, dar problemele legate de greutate raman (de fapt „senzatia de foame”) sau sunt ameliorate pentru o perioada de timp, apoi reapar. Ceea ce este util sa ingelegem este ca avem nevoie sa identificam si sa lucram pe cauza sau cauzele pentru care ne supraalimentam sau refuzam sa ne alimentam (in cazul anorexiei nervoase).

Ranile emotionale care pot avea radacinile in copilarie – abuz (verbal, emotional, fizic – incluzand aici si abuzul sexual), abandon, respingere, umilire – , dificultatea de exprimare a emotiilor, nevoia de “control”, perfectionismul, fricile, senzatia de “gol interior”, “nervii la stomac”, presiunea sociala de a arata intr-un anumit fel, de a respecta anumite standarde, de a fi competitivi si multitasking, suprasolicitarea,sedentarismul sunt doar cateva dintre cauzele psihoemotionale care se ascund in spatele tulburarilor de comportament alimentar. Ca de fiecare data cand dorim sa schimbam ceva in viata noastra este nevoie sa intelegem si sa acceptam sa neschimbam stilul de viata – de la ceea ce ascultam, gandim, simtim si modul de interpretare pe care o dam anumitor experiente, care este discursul nostru interior (“trebuie sa slabesc” , “este greu sa fac asta”, “e prea greu pentru mine”, “la mine nimic nu functioneaza”, “daca nu sunt in stare nici sa slabesc…”, “sunt gras/a si urat/a”) pana cum ne hranim, cum ne hidratam si chiar compania oamenilor pe care obisnuim sa o avem.

Cand te hotarasti sa nu mai “dai de mancare” emotiilor si fricilor prin supraalimentare, sa inveti sa iti acorzi timp, sa exprimi ceea ce simti,  sa te hranesti si nu sa mananci, sa te autosabotezi (prin amanare sau repetandu-ti ca este prea greu), sa treci din faza de precontemplare si contemplare de la „cum ar fi sa…. „  la a face pasul spre a face ceva pentru tine, te astept in cabinet pentru a-ti fi alaturi in gasirea sau regasirea starii de bine, pentru a  reinvata cum sa te apreciezi, exprimi, iubesti cum sa fii „fit” si emotional, nu doar fizic.

Daca mergi deja la un nutritionist si ai o schema in ceea ce priveste felul in care sa te hranesti, nu sa mananci, este foarte bine. Lucrand si asupra cauzelor care au dezvoltat aceste comportamente de surpaalimentare isi cresti sansele la a avea rezultate de durata prin schimbarea stiluli de viata, prin vindecarea ranilor emotionale care se cer „hranite”.

Eu sunt Iulia, psihoterapeut integrativ, iar daca ti-a placut ceea ce am scris in randurile de mai sus si doresti sa lucram impreuna te invit sa iti faci o  programare la numarul de telefon 0728.967.011. Ce este util si frumos in sedintele individuale este ca pe parcursul acestora ai toata atentia si interesul meu pentru a te intelege si a te insotii pe drumul transformarii tale intr-un mod personalizat potrivit tie si in ritmul tau.

Ganduri senine si stare de bine!

PS: in curand vom avea si un grup terapeutic adresat persoanelor care se confrunta cu tulburari de comportament alimentar. Daca esti interesat/a te rog sa ma contactezi pe adresa de email iulia.elena.pasarin@gamail.com si sa imi spui cateva lucruri despre tine legat de acest subiect. Contactandu-ma, intelegi si esti de acord cu normele GDPR privind  datele cu caracter personal si furnizarea numelui, prenumelui, adresei de e-mail si a unui numar de contact. Pe curand!