AMÂNARE VS. PROCRASTINARE

Amanarea este un comportament de întârziere a întreprinderii unor acţiunii, luării unor decizii.

Sunt momente în care amânarea are un caracter pozitiv.

Un studiu care implică copiii a fost făcut în Statele Unite ale Americii, iar în acest studiu i s-a dat fiecărui copil câte o îngheţată şi li s-a spus că dacă se abţin şi nu o mănâncă în următoarele 5 minute, după scurgerea acestui timp vor mai obţine una ca recompensă. Doar 1 din 5 copii a reuşit acest lucru.

Desigur, găsim o mulţime de exemple în viaţa personală care vin şi susţin utilitatea amânării (ex. amânarea oferirii unei recompense) în diferite momente.

Procrastinarea este un comportament de amânare la nesfârşit – amânare cronică – a începerii unor sarcini, acţiuni.

Aşadar, atunci când amânarea devine cronică şi are un impact negativ asupra vieţii noastre personale, profesionale, sociale vorbim despre procrastinare. De exemplu, atunci când o persoană nu are un loc de muncă şi, deşi familia o încurjează să îşi caute, să trimită CV-uri, dar ea tot amână pentru „mâine” şi tot aşa până ce „mâine” de „mâine” au trecut 2 – 3 luni, iar persoana respectivă se tot eschivează, vorbim despre procrastinare. Desigur, în spatele unui astfel de comportament se poate afla o temere, o experienţă neplăcută, dar inacţiunea, întărirea acestui comporatment de către cei din jur care fac lucruri, servicii pentru persoana în cauză sau „îi plâng de milă” nu duce la conştientizarea şi rezolvarea dificultăţii persoanei în cauză.

Amânarea la nesfârşit a lucrurilor care nu ne plac – temele pentru acasă, rezolvarea unor sarcini de serviciu, căutarea unui loc de muncă, a unei discuţii cu diferite persoane – definesc procrastinarea.

Procrastinarea – amânarea lucrurilor la nesfârşit sau amânarea crnică – poate duce la creşterea anxietăţii, izolare, neîncredere, scăderea stimei de sine.

 

In loc de concluzii

Amânarea este un lucru normal, firesc, care ne poate aduce beneficii pe termen scurt, pe când procrastinarea crează frustrare, anxietate, apariţia starii de inutilitate, a stărilor depresive.

 

Ai sarcini pe care le amâni repetat de ceva timp? Nu se vor rezolva singure şi acest comportament de evitare şi amânare nu îţi va aduce lucruri pozitive. Găseşte cauza pentru care faci acest lucru – temeri, experienţe neplăcute, autosabotaj, lipsa recompenselor, nevoie de atenţie – şi găseşte o rezolvare utilă şi constructivă.

Ai nevoie de ghidare în găsirea cauzelor şi soluţiilor? Pentru asta exista consultaţiile şi consilierea. Centrarea pe „limbajul soluţie” este caracteristică consilierii în acest caz.

 

psiholog Iulia Păsărin

Investeste in tine!

Pagini: Psihotrapie Coaching pentru dezvoltare personala Profil personalitate