“Una dintre cele mai frumoase calităţi ale prieteniei este să oferi înţelegere şi să fii înţeles” Seneca
Prietenia are ca prim pas un context, o cauză a întâlnirilor, care generează apopiere în funcţie de afinitate, compatibilitate şi atractie interpersonală. Discuţiile dintre „candidaţii la prietenie” în care aceştia se autodezvăluie (atât cât doresc şi se simt confortabil) au darul de a descoperii valori şi interese comune, fapt care generează o stare de bine şi siguranţă.
Prietenia este ceva ce se construieşte, nu este „un dat”.
Prietenia este atunci când investeşti emoţional, când „acorzi credit”, înseamnă a-ţi păsa de celălalt. Un simplu „ai grija de tine” sau „sună-mă ca să ştiu că ai ajuns ok” sau „ai grijă cum şofezi” denotă faptul că celuilalt îi pasă, că o parte din el, din gandurile lui te însoţesc ca să îţi fie bine.
Prietenia înseamnă să poţi împărtaşii gânduri şi emoţii, să îţi facă bine prezenţa celuilalt, să ştii că poţi să te bazezi pe celălalt aşa cum şi el se bazează pe tine. Înseamnă încredere reciprocă, susţinere, împărtăşirea bucuriilor şi grijilor, înseamnă o mână de ajutor care poate fi o ancoră pentru tine în momentele de cumpănă, dar şi reciprocitatea gesturilor si gândurilor.
În ochii prietenului ne oglindim – privindu-l pe el, vedem o parte din noi. Este un bun început pentru un exerciţiu de autoanailză.
Sa aveţi o săptămână minunată!
Cu drag,