Cat de mult ne adaptam

“Se spune ca a fost odata un om de stiinta care a facut urmatorul experiment: a aruncat intr-un recipient cu apa fiarta o broscuta, iar aceata a sarit imediat afara. A repetat experimentul, dar de aceasta data a pus broscuta in recipientul cu apa rece si l-a asezat pe foc. Temperatura ape icrestea progresiv, iar broscuta se adapta si nu dadea semne ca vrea sa iasa din recipient. Temperatura apei crestea tot mai mult, iar cand a ajuns sa fie prea fierbinte broscuta,chiar daca era deranjata, broscuta nu a mai avut energia necesara sa sara din oala pentru ca si-a folosit-o pentru a se a dapta la mediul tot mai agresiv.” (autor anonim)

Cam asa se intampla sa facem si noi uneori. Ne folosim energia sa ne adaptam unui mediu profesional sau familial in care nu prea avem recunoastere, validare, recunostina, apar semne ale depresiei, anxietatii, atacurilor de panica, soamatizari – duereri de cap (conflicte intrapsihice – dezacord intre ceea ce ne dorim si ceea ce “trebuie” sa facem sau primim”), dureri de coloana (care ne poate semnala ca este greu sa ne pastram verticalitatea), dureri in piept (sediul emotiilor), dar si un semnal de alarma ca adrenalina pe care corpul a eliberat-o a inceput sa afecteze inima, oboseala, lipsa “chefului”, evitarea cunoscutilor, retragerea in “carapace”.

Adaptarea poate fi sanogena (sanatoasa) sau patologica (boala poate fi un mod de “adaptare” negativa, somatizarile – imbolnavirea trupului -, retragerea spre interior, absenteismul de la serviciu, scoala – sunt moduri negative de adaptare)

Situatii solicitante intalnim cu totii, daca se intampla pe termen scurt si consideram ca merita efortul, ne putem mobiliza si “programa” sa facem fat. Daca insa perioada de timp se prelungeste si nu gasim iesire, daca mediul devine toxic si lipsit de recompense, atunci este bine sa ne dam un pas inapoi, sa analizam situatia si sa gasim solutii alternative inainte de a ramane fara resurse interioare.

Nu ramane blocat in situatii care te solicita fizic, psihic, emotional si nu iti ofera recompense, valdiare, apreciere. Pune in balanta plusurile si minusurile si fa un pas in afara cercului.

Putem “creste” in ciuda obstacolelor, dar avem nevoie si de puncte de sprijin – unii de mai multe, altii doar de unul. Punerea in balanta a ceea ce pierdem si ce castigam inainte de luarea unei decizii este importanta. Si nu uitat, este important ce catereste mai mult in balanta, nu care argumente sunt mai multe. Daca ne este incalcata o valoare majora pentru noi, de exemplu respectul, care ne afecteaza global increderea in noi, imaginea de sine, functionalitatea, stare de bine si echilibru, atunci este bine sa facem un pas inapoi , sa analizam si sa decidem.

Aceptarea unei situatii tensionate, toxice pentru prea mult timp, ne poate aduce in situatia broscutei – sa nu mai avem puterea de a actiona si de a iesii din spatiul care ne agreseaza – emotional, spiritual (convingeri si valori), fizic.

Ai nevoie de reorienare, repozitionare? Ai nevoie sa constientizezi ce vrei, ce poti, ce meriti? Pot fi ghidul tau insotitor pe acest drum!

Spor in toate si ganduri de bine!

Iulia Pasarin

psiholog, psihoterapeut, consilier

0728.967.011

Te invit sa vizitezi si Consiliere

S-ar putea să-ți placă și...

Articole populare