Dementa si sindromul burden

Membrii familiilor persoanelor care au fost diagnosticate cu dementa sunt pacientii din umbra, invizibili. Atunci cand pacientul se afla intr-un stadiu inaintat al bolii sau / si cand exista si tulburari non-cognitive (de comportament –agitatie, depresie, agresivitate) la care se adauga si scaderea gradului de autonomie persoanela din familie care ingrijesc pacientul in cea mai mare parate a timpului, tind sa manifeste tulburari de tip burnout (epuizare psihica datorata stersului de la locul de munca), dar in acest caz vorbim de sindromul burden – in traducere „povara” (epuizarea psihica, emotionala a membrului de familie care ingrijeste bolnavul si care se vede „constrans” sa nu poata „demisiona” de la acesta sarcina).

Persoanele apropiate – copiii pacientului de cel emai multe ori – trec si ei prin faze de negare, furie, depresie, negociere, acceptare. La toate aceste faze se adauga teama de a nu mosteni  aceasta boala, fie ca vorbim despre dementa de tip Alzheimer, vasculara sau mixta (acestea fiind cele mai intalnite tipuri de dementa).

Socul de a-ti vedea parintele sau bunicul, ori alt membru din familie cu insemnatate emotionala pentru tine intr-un stadiu de degradare accentuat este uneori greu de gestionat. Asfel, diagnosticarea unui membru de familie apropiat cu o astfel de afectiune poate declansa copiilor, sotiei / sotului, nepotilor o stare de tristete mergand pana la depresie sau panica, anxietate, o criza psihica – incapacitatea persoanei de a gasi resursele interne necesare (putera interioara) gestionarii situatiei.

Consilierea psihologica va poate ajuta sa descarcati gandurile, temerile, emotiile, sa reevaluati si recadarati situatia, sa acceptati prezentul, sa va pregatiti pentru viitor si mai ales sa va pastrati echilibrul psihic si emotional.

Recunoasterea primelor simptome si diagnosticarea corecta care implica consult psihiatric, computer tomograf cerebral, evaluare neuropsihologica facuta de un psihiolog clinician, poate face ca prin administrarea unui tratament adecvat sa incetineasca evolutia bolii.

Daca ati observat ca la o persoana draga au aparut tulburari de concentrare a atentiei, de orietnare in timp si spatiu – nu mai stie data, se simte dezorientata in locuri cunoscute – , isi aminteste mai greu cuvintele, atunci ar fi util consultul unui specialist.

Diagnosticarea din timp poate aduce pacientului prelungirea perioadei de pastrare a autonomiei, a calitatii vietii, a demnitatii, iar dumneavoastra timp pentru a va bucura de momente impreuna, de adaptare si de inteagrare a noii situatii.

Doriti o programare? O puteti face la numarul de telefon 0728.967.011.  Evaluarea include eliberarea Raportului de evaluare psihologica pentru medicul psihiatru si Casa de Asigurari de Sanatate.

Ganduri de bine!

Iulia Pasarin – psiholog clinician si psihoterapeut

 

S-ar putea să-ți placă și...

Articole populare