Complianța la tratament repezintă acordul, aderarea pacientului la mijloacele terapeutice necesare ameliorării stării de sănătate – tratament medicamentos și nemedicamentos (fizioterapie, consiliere psihologică, regim de viață)
Conformarea comportamentală a pacientului la tratamentul prescris de medic este un factor important in succesul terapeutic.
Non-complianța pacientului la tratament poate avea urmatoarele cauze:
- negarea problemelor de sănătate, a bolii,
- costul tratamentului,
- teama de mijloacele invazive de tratament – ace, durere,
- teama de efecte secundare,
- dificultatea administrării medicamentelor – injectabil sau administrarea pilulei în timpul nopții – sunt cauze care pot crea un disconfort psihic și fizic accentuat,
- neîncrederea ăn tratament,
- experiențe anterioare în care rezultatele tratamentului au fost sub nivelul așteptării pacientului.
Consilierea psihologică vine în sprijinul pacientului in primul rand prin comunicare, prin schimbarea convingerilor iraționale, oferă pacientului posibilitatea de a observa „problema” din mai multe unghiuri.
Pe lângă complianța la tratament vorbim și despre complianta la un nou stil de viață, mai sănătos – comportament alimentar, mod de gândire, controlul gândurilor și emoțiilor, autosugestie și dialog interior, petrecerea timpului liber.
Cine sunt persoanele care au nevoie de consiliere în vederea creșterii compliantei la tratament, a suportului psihologic, emotional? Fiecare persoană care are dificultăți în acceptarea unui diagnostic, a tratamentului prescris de medic.
La consiliere psihologică în vederea creșterii complianței la tratament si a suportului psihologi, emoțional pot apela persoanele diagnosticate cu:
- diabet zaharat și boli de nutriție,
- demența în stadiu de debut,
- boli neoplazice / oncologice,
- boli ale sistemului osos – de exemplu poliartrite, spondilite.
Un alt moment important este intervenția chirugicală, iar aici vorbim inlusiv despre persoanele care urmează să primească un transplant de organ.
Pregătirea emoțională a pacientului și suportul psihologic pre și post operator au o importanță deosebită în evoluția sa.
Consilierea psihologica si de suport emotional se adreseaza atat pacientilor, cat si membrilor familiei.
Dacă vă aflați în oricare dintre situațiile menționate sau într-o situație similară sau aveți o persoană apropiată în oricare dintre aceste situații, vă invit în cabinetul de psihologie pentru consiliere psihologică specializată privind creșterea complianței la tratament, dar și suportul emoțional pre și post-operator.
Cu drag,
Iulia Păsărin – psiholog clinician și psihoterapeut integrativ
Programari: 0728.967.011