Psihoterapia nu este despre a sta intins pe canapea si a astepta rezolvarea problemelor

Psihoterapia nu este despre a sta pe o canapea si a primi sfaturi. Nici nu implica utilizarea unei baghete magice care in 2 sedinte iti rezolva problemele. Psihoterapia este un demers intentional, care are ca cerinta principala dorinta de vindecare,  de (re)gasire a echilibrului, de transformare a clientului. Psihoterapia este despre a-l ghida pe client, a-l invata si indemna sa exerseze  sa isi asculte glasul interior, durerile, fricile, tristetile, sa isi catareasca asteptarile, sa priveasca din unghiuri noi situatiile pe care le intalneste, sa gaseasca solutii la probleme, sa recadreze,, adica sa vada din perspective noi, sa reinterpreteze  insemnatatea  experientelor trecute, sa se intrebe ce a invatat din acele experiente. Principalul instrument al psihoterapeutului este cuvantul care poate fi „bisturiu” pentru curatarea ranilor sufletului si distorsiunilor cognitive, poate fi cel care ordoneaza ratiunea care sa stea deasupra emotiilor, dar tot cuvantul poate fi si balsam care mangaie ranile „invizibile”, ranile emotionale care sub puterea cuvintelor se inchid, se cicatrizeaza, se vindeca.

Implicarea activa a persoanei in actul terapeutic, ghidarea clientului de catre psihoterapieut  in a invata cum sa isi gaseasca resursele, sa identifice distorsiunile in modul de gandire si comportament, de interpratare a unor situatii, sa constientizeze ce ii declanseaza amintirile emotionale, sa identifice ranile emotionale ascultandu-si  trairile, trupul, mintea sunt aspecte importante in demersul terapeutic.

Psihoterapia este despre a privii in trecut pentru a ne explica prezentul, a shimba relatia cu trecutul si a modela viitorul!

Cat dureaza un demers terapeutic? Atat cat clientul are nevoie. Nu o sedinta, nu 5 sau 30, ci atat cat are nevoie fiecare persoana in functie de nevoie sale si de ce anume doreste sa rezolve.

Terapia inseamna metoda de vindecare. Psihoterapia este metoda de vindecare a sufletului prin cuvant!

Ganduri de bine!

Iulia Pasarin – psholog clinician, psihoterapeut integrativ specialist

0728.967.011

Contact

Informatii utile

 

 

S-ar putea să-ți placă și...

Articole populare