CAND VIATA NU ARE „DULCEATA”

Diagnosticarea cu diabet zaharat are un impact major nu doar asupra persoanei diagnosticate, ci asupra intregii famailii. Este un semnal de alarma care ne spune ca trebuie sa ne oprim din a ne lasa pe locul doi si sa asezam in prim-plan propria persoana, sa ne acordam timp si atentie in cea ce simtim, gandim, mancam (ce, cum si cand).

Alaturi de ghidarea primita din partea medicului nutritionist si diabetolog, psihoterapeutul poate sa insoteasca persoana diagnosticata cu diabet zaharat II in identificarea factorilor psihologici si comportmentali, a legaturii dintre cele doua, a identificarii posibilelor traume emotionale care au condus la un comportament autodistructiv care are ca rezultat instalarea acestei afectiuni.

Alaturi de specialistul nutritionist si diabetolog, psihoterapeutul este alaturi de persoana diagnosticata cu diabet zaharat, ghidandu-l si oferindu-i suport in adaptarea la un nou stil de viata, in reinvatarea iubirii de sine (prin a-si acorda timp, atentie, iertare), reinvatandu-l pe client ca daca nu mai gasim dulceata vietii in ceea ce se intampla in jurul nostru, creierul si corpul vor gasi o alternativa de a o „indulcii”. Restructurarea modului de gandire, de comportament, acceptarea si intelegerea emotiilor sunt doar cativa pasi pe care clientul si psihoterapeutul ii vor face pentru ca cel dintai sa isi regaseaca echilibrul si starea de bine, sa accepte schimbarea necesara.

In cazul administrarii injectiilor cu insulina, clientul, adult si copil, are nevoie cu atat mai mult de suportul psihoterapeutului pentru ca asa cum ceilalti medici curanti se apleaca asupra clientului din perspectiva specialitatii lor, psihoterapeutul se va apleca asupra intelegerii sufletului, trupului, comportamentelor clientului impreuna cu acesta.

Si in final, o mica sugestie: indulceste-ti viata in fiecare zi bucurandu-te si zambind, apreciind lucurile marunte, acordandu-ti timp si atentie, punandu-te in prim-plan din iubire pentru tine si pentru cei dragi tie, nu perntru ca ai fi egoist, ci pentru ca ii iubesti prea mult pentru a-i vedea suferind daca ti s-ar intampla ceva rau si nu lasa ca amarul experientelor sa „oblige” mintea si corpul sa gaseasca o alta forma de „indulcire” a vietii.

Aminteste-ti ca diabetul este o manifestare psihosomatica care are capacitatea de a se strecura incet in corp, de a deteriora grav vasele de sange din intreg organismul, afectand grav toate organele si mai ales, ducand la probleme cardio si cerebrovasculare grave. Diabetul afectazea calitatea vietii, stilul de viata. Iubeste-te suficient pe tine si pe cei dragi tie si ingrijeste-te!

Ai nevoie de putin ajutor sau ghidare? Te invit in cabinet sa mergem impreuna la pas prin viata ta si sa gasim resursele pe care le poti folosi pentru a te bucura de tine, de ceilalti, de viata!

Cu drag,

Iulia

PSIHOTERAPIE

S-ar putea să-ți placă și...

Articole populare