PSHIHOTRAUMA SAU RANA SUFLETULUI

Psihotrauma este rana sufletului si etimologia expresiei provine din asocierea a doi termeni psiho + trauma. Psyche = suflet, in mitologia greaca Psyche fiind zeita sufletului; trauma = rana. Psihotrauma repezinta o ruptura interioara, o deconectare, o disociere care se produce in interiorul Eului.

Cand lucrez cu un client pe ranile emotionale din trecut, pe psihotrauma, nu imi propun nici o clipa sa ii spun sa le uite sau sa le stergem. Ar insemna sa rupem filele unui capitol din viata lui, o expeienta care ar lasa un gol, ar insemna o invalidare a unor trairi, ceea ce ar conduce la impiedicarea procesarii gandurilor si trairilor persoanei. Ranile facute in suflet nu se sterg, nu dispar, nu se uita. Ele se vindeca  si in urma lor raman cicatrici care ne amintesc cat de puternici suntem, unde am fost, unde am cazut, cum ne-am ridicat si unde am ajuns.

Psihoterapia este terapia sufeltului prin cuvinte. Este o terapie care foloseste cuvantul ca bisturiu, dar si ca balsam pentru suflet. Bisturiu pentru ca avem nevoie sa ajutam cu blandete la curatarea, la exteriorizarea emotiilor – furie, neputinta, umilinta, frustrare, nedreptate – si balsam pentru ca tot ele, cuvintele, vor “mangaia” rana si vor aprecia fiecare cicatrice. Asa cum nu punem plasture peste o rana necuratata pentru ca riscam o infectie majora, tot asa nu ne propunem sa ignoram suferinta provocata de o experienta traumatizanta pentru ca riscam psihosomatizari majore.

In psihotrauma  vorbim despre riscul de integrare a unor sisteme de convingeri de autovictimizare perpetua, de neajutorare, de autosabotare,  convingeri care se pot instala in urma evenimentului traumatizant de unde persoana ranita nu mai vede scapare, speranta. Psihotrauma poate fi descrisa ca o inradacinare a sentimentelor de  nedreptate, nesiguranta, umilire, rusine, autoinvinovatire, singuratate pe care persoana le traieste si le integreaza in mod neintentionat, fiind lovita in valorile si convingerile de viata cele mai profunde.

Este o provocare foarte mare pentru cineva care a trecut printr-un moment traumatic – de la trauma emotionala – neglijare, violenta si umilinta verbala, respingere, doliu, abandon  – la abuzul fizic – lovire, ingradirea libertatii – si abuzul sexual – sa vorbeasca despre experientele si trairile avute. Teama de a retrai momentele din timpul experientei traumatizante, rusinea, autoblamarea, frica de stigmatizare si de a fi judecat face ca de multe ori persoanele sa sufere in tacere, sa se autoizoleze, sa nu ceara suport psihoterapeutic.

Cosmarurile, retrairea emotiilor din momentul sau momentele traumatice, hipervigilenta, autoizolarea, evitarea sunt doar cateva dintre trairile unei persoane care a avut experienta unuia sau mai multor evenimente traumatice.

Nu ca imi imaginez,  ci stiu ca iti este greu sa vorbesti despre ceea ce ti s-a intamplat, despre experienta traita. Totusi, esti o supravietuitoare / un supravietuitor si am incredere in instinctul vietii pe care il avem cu totii (da, inclusiv tu) si al dorintei de a regasi starea de pace si echilibru, nu oricum, ci intr-un cadru securizant alaturi de un terapeut pentru suflet. Nu, nu vei mai fi niciodata aceasi persoana, ci vei fi un om mai puternic. De ce? Pentru ca ai trait vulnerabilitatea maxima si ai supraviatuit si esti astazi aici si acum. Nu am sa te mint spunandu-ti ca viata va reveni la normal, nu la normalul de dinaintea experientei pentru ca normalitatea capata alte valente si alta insemnatate dupa ce traiesti astfel de experiente.

Sunt Iulia Pasarin, psihoterapeut integrativ si cand decizi (da, tu decizi) ca doresti sa lucram impreuna, sa formam o echipa de prim ajutor pentru sufletul tau, sa ingenunchem impreuna si sa ne ridicam impreuna, umar langa umar, te invit sa ridici receptorul si sa faci o programare la numarul de telefon 0728.967.011 sau utilizand adresa de email iulia.elena.pasarin@gmail.com

Reinvata sa ai incredere in tine! Acorda-ti timp si spatiu, fii bland/a cu tine!

Ganduri de bine!

www.iuliapasarin.ro 

Va invit sa vizitati si pagina Psihoterapie si PsihoterapieOnline

S-ar putea să-ți placă și...

Articole populare