Dezvoltarea personala nu este un concept abstract sau vreo nascocire. Desi a fost rostogolit in mediul online de cativa ani, probabil putini sunt cei care stiu de unde a inceput.
Dezvoltarea personala reprezinta toate experientele si activitatile prin care noi evoluam. Sa ne amintim ca inca din momentul in care ne nastem intram in procesul dezvoltarii personale – invatam sa ne coordonam miscarile, sa mergem in picioare, sa mancam sa scriem, sa citim, sa gatim, sa coasem, sa dansam, sa sofam, sa utilizam computerul, sa invatam o meserie si lista ramane deschisa. Dezvoltarea personala este o evolutite personala in care suntem ghidati de propriile instincte la care se adauga implicarea si ghidarea parintilor si familiei extinse in prima faza, a educatorilor, profesorilor, prietenilor, oamenilor pe care ii intalnim situational. Desigur, cartile pe care le citim, muzica pe care o ascultam, sportul pe care il practicam, informatiile din mass-media la care ne expunem intra si ele in sfera dezvoltarii personale. Invatam atat prin educatie formala, cat si prin educatie informala.
Dezvoltarea personala nu se opreste la momentul in care am atins maturitatea, ci ea continua. Altfel, din alte unghiuri, alta abordare, alta implicare, dar continua. Cand vrei sa te dezvolti pe diferite paliere, atunci apelezi la o persoana care are instruirea,cunosterea si disponibilitatea sa te insoteasca in acest drum. Daca doresti sa inveti sa dansezi, te duci la un instructor de dans, daca doresti sa inveti sa te hranesti sanatos, mergi la un nutritionist, daca doresti sa iti imbunatatesti nivelul de constientizare, de intelegere a emotiilor, a tiparelor de gandire si comportament, sa iti imbunatatesti stilul de viata si esti dispus sa faci schimbari in tiparele de gandire si comportament, sa iesi din zona de victimizare, de asteptare ca lucruile “sa se schimbe”, daca esti dispus sa treci de la vis si contemplare la actiune si materializare, te poti indrepta catre un specialist in acest domenu care poate fi un coach sau un psiholog.
Psihologul lucreaza atat cu persoane care au diferite probleme psiho-emotionale si atunci vorbim despre psihoterapie, cat si cu persoane sanatoase si echilibrate din punct de vedere psiho-emotional care doresc o imbunatatire a calitatii vietii, asa cum am mentionat mai sus.
Pe parcursul celor 10 ani de cand profezez ca psiholog cu activitate profesionala privata pot sa spun ca maxim 30% dintre clienti, da clienti, nu pacienti, se confrunta la momentul respectiv cu probleme psiho-emotionale, marea majoritate avand nevoie de insotire, ghidare in ceea ce numim dezvoltare personala. Asa cum spuneam si in articolul “Pietricica din pantof” nu este ca si cum nu pot sa traiesc fara dezvoltare personala, dar de ce sa nu imi fie mai bine daca pot? De ce sa nu fac din visul meu un plan si planul sa il materializez? De ce sa raman intr-un loc de munca pe care il detest sau intr-o relatie toxica doar pentru ca ma tem de schimbare sau pentru ca sabotorul interior gaseste diferite metode in a ma face sa dau un pas inapoi? De ce sa ma opresc din drum, doar pentru ca altii spun ca este un moft?
Chiar psihologul Alfred Adler vorbea in 1929 despre “lifestyle” pentru ca a refuzat sa reduca psihologia la analiza gandirii si comportamentelor umane. Adler vorbeste despre “lifestyle” definindu-l ca abordare caracteristica individului in viata, in confruntarea sa cu problemele si a imaginii de sine, concept care a influentat managementul echilibrului munca-viata.
Carl Gustav Jung a contribuit si el la actualizarea conceptului de “dezvoltare personala” in psihologie, aducand conceptul de individualizare, care reprezinta motivatia individului de a atinge integritatea si echilibrul Sinelui.
Abraham Maslow a vorbit despre un concept care in traducere ar fi “sine de varf” si este definit ca fiind “dorinta omului de a deveni tot ceea ce este capabil sa devina”.
Dezvoltarea personala presupune un demers organizat, cunostinte de psihologie, sociologie, spiritualitate in dorinta de a obtine un stil de viata mai bun, adica claritate, identificarea sabotorilor, utilizarea resurselor interioare si actiune in sensul atingerii obiectivelor propuse.
Sunt Iulia Pasarin, psihoterapeut integrativ, trainer autorizat Tehnici de Eliberare Emotionala si insotitorul tau de bord spre noul “lifestyle”
Ganduri senine!