Dacă părinţii ar fi mai conştienţi de cât de adânc sapă în noi cuvintele şi gesturile lor, aşa cum şi în ei au săpat cuvintele şi gesturile părinţilor lor, probabil ar fi mai atenţi la împlinirea nevoilor emoţionale ale copiilor.
Atunci când copilul vine să te îmbrăţişeze chiar dacă ai multă treabă, i-aţi 30 de secunde şi îmbrăţişează-l. Nu îi da o bomboană sau o bucată de prăjitură sau bani ca să îşi ia „ceva bun”. Tocmai pui bazele unui tipar de comportament, iar discursul interior sau convingerea formată poate fi de tipul:
- Nu primesc afecţiune, îmi ofer plăcere mâncând „ceva bun”.
- Mă simt respins/ă, mă duc să îmi alin suferinţa cu „ceva bun”.
- Mă simt neconform/ă sau insuficient de bun/ă pentru a fi iubită, „mănânc ceva bun”.
- Nu sunt văzută, nu contez, mănânc pentru ca nimeni să nu îmi mai poată ignora prezenţa să fiu mare ca să fiu văzută.
Şi acestea sunt doar câteva exemple de convingeri despre cum să găsim comportamente compensatorii nesănătoase atunci când nu ne este bine.
Intenţia mea nu este de a blama părinţii, ci de le recomanda să fie mai conştienţi de impactul pe care comportamentul lor îl are în satisfacerea nevoilor emoţionale ale copilului şi în formarea unor tipare comportamentale. Pentru că şi eu am „beneficiat” de acelaşti răspuns la nevoile mele emoţionale din partea părinţilor mei. Mi-a trebuit ceva ani ca să înţeleg de ce fac asta, de ce mă mint cu recompense în diferite situaţii pentru că nu era un motiv „la vedere”.
Imi ador părinţii şi sunt norocoasă să îi am, dar, uneori mi-aş fi dorit să îşi „rupă” cele 30 de secunde din viaţa lor ocupată şi pentru mine, când aveam eu nevoie, nu când hotărau ei că au timp.
Când copilul vine la părine să îl îmbrăţişeze sau să îi arate ce desen frumos a făcut, el vrea aprecierea şi îmbrăţişarea ta. Vrea o conexiune emoţională cu tine, vrea atingerea ta, vrea să simtă că este văzut, dorit şi iubit, vrea să se simtă în siguranţă, să simtă că el contează.
Iuliana Păsărin sunt, iar dacă te regăseşti în comportamentele şi convingerile descrise mai sus şi te-ai hotărât să nu mai găseşti probleme pentru soluţii, ci soluţii pentru probleme, te invit la o întâlnire de cunoaştere de 30 de minute să vedem cum ar fi dacă am lucra împreună, în echipă pentru regăsirea echilibrului tău interior care să se vadă şi la exterior.
Iuliana Păsărin, psihoterapeut integrativ principal