“Până nu faci subconştientul conştient, îţi va conduce viaţa şi tu îl vei numi soartă.” ~Carl Gustav Jung
Introducere şi definire
Credințele limitative sunt convingeri negative sau restrictive despre sine, lume sau despre felul în care ne planificăm viitorul, care ne împiedică să ne realizăm potențialul maxim și să ne bucurăm de o viaţă implinită şi armonioasă.
Credințele limitative sunt convingeri sau percepții profunde pe care le avem despre noi înșine, despre ceilalți sau despre lume în general, care ne pot opri să ne realizăm potențialul și să trăim viața pe care ne-o dorim. Aceste credințe îşi au adesea rădăcinile în copilărie sau în experiențe traumatizante și sunt bine înrădăcinate în subconștient. Ele ne pot influența modul în care ne autoaperciepem (imaginea de sine), felul în care se dezvoltă respectul de sine, cum ne comportăm cu noi şi cu ceilalți
Am spus să ne realizăm potenţialul pentru că este un proces dinamic, care implică gândire, simţire, organizare, acţiune, nu este despre „a atinge potenţialul” care poate fi perceput ca ceva relativ pasiv.
Exemple de credinţe limitative
Aceste credinţe limitative pot lua forme variate, ca de exemplu convingerea că:
- nu eşti suicient de bun/ă pentru a fi acceptat/ă, iubit/ă,
- viaţa ta va personală şi/sau profesională va fi un eşec,
- nu eşti suficient de bun/ă sau că nu meriţi să ai succes,
- nu eşti suficient de pregătit,
- eşti prea bătrân/ă ca să schimbi ceva,
- nu ai suficiente studii (vorbim despre aceia dintre voi care fac studii, cusuri peste cursuri şi nu au curajul să înceapă să profeseze, să schimbe jobul, să devină antrerenori/soloprenori),
- eşti o victimă a destinului,
- nu eşti suficient ca om, ca profesionist,
- nu meriţi să ai o viaţă împlinită, liniştită,
- nu meriţi să fii soţie/soţ, părinte,
- nu meriţi ca ceilalţi să se comporte frumos cu tine,
- ceilalţi sunt mai importanţi şi mai norocoşi decât tine,
- ceilalţi ştiu ceva ce tu nu ştii şi de aceea au succes,
- nu poţi să reuşeşti pe cont propriu şi ai nevoie aproape tot timpul de ajutor, îndrumare.
Cauze ale credințelor limitative
Credințele limitative pot fi cauzate diverşi factori, precum:
- experiențe traumetice din copilărie,
- modele de comportament și gândire preluate de la părinți,
- modele care implică frica de autoritate sau de reprezentanţi ai unei forme de autoritate,
- influențe externe din partea unor factori pe care persoana îi învesteşte cu încredere precum mass-media sau o parte a societăţii.
Acestea sunt doar câteva exemple de experiențe și influențe care contribuie la formarea și întărirea credințelor limitative în mintea noastră.
Identificarea credințelor limitative
Identificarea credințelor limitative este primul pas în procesul de eliberare și transformare personală. Este important să fim atenți la gândurile și emoțiile noastre, să ne observăm reacțiile în diferite situații și să recunoaștem tiparele de comportament care pot fi generate de aceste credințe limitative. De asemenea, putem să ne întrebăm sincer de ce credem anumite lucruri despre noi înșine și să analizăm originea acestor convingeri – de unde le-am preluat, moştenit, din ce experienţe le cărăm în şi după noi.
Restructurarea credințelor limitative
Procesul de restructurare a credințelor limitative implică următorii paşi:
- identificarea aceestor credinţe,
- conștientizarea rădăcinilor acestora,
- începerea lucrului cu tine,
- acceptarea disconfortului din timpul procesului de transformare,
- alegerea terapeutului potrivit care să te însoţească în acest demers de autocunoaştere şi transformare, de ieşire din zona de victimă a destinului,
- angajament în propriul demers de evoluţie personală.
Am spus terapeutul potrivit pentru că este nevoie să fie potrivit pentru tine, fiindcă nu cred că este un terapeut potrivit pentru toată lumea, un terapeut universal. El poate fi „bun” pentru anumiţi clienţi şi „rău”, de fapt nepotrivit tipului de personalitate, nevoilor emoţionale şi aşteptărilor pentru alt client.
Un fel de concluzie
Recunoaşterea, restructurarea credinţelor limitative necesită timp, răbdare și angajament în propriul proces pentru dezvoltare personală.
Prin recunoașterea, conștientizarea și transformarea credințelor limitative, putem să ne descoperim esenţa a ceea ce suntem cu adevărat şi să păstrăm credinţele constructive care se potrivesc cu noi cei de acum, să ne onorăm străbunii de la care am preluat unele dintre convingerile nepotrivite nouă pentru aceste timpuri şi astel, începem să facem pace şi cu sentimentul de vinovăţie care este posibil să se nască în noi pe parcursul demersului terapeutic şi să crească rezistenţa la schimbare.
Credințele limitative pot afecta diferite aspecte ale vieții noastre și pot apărea în diverse domenii. În articolul următor vă voi continua prin a vă spune câteva cuvinte despre acestea.
Dacă te-ai săturat să găseşti probleme pentru fiecare soluţie şi esti pregătit/ă să găseşti soluţii pentru probleme, contactează-mă pentru a programa o întâlnire de cunoaştere de 25 de minute pe platforma zoom.us. Aceasta este un cadou din partea mea pentru a ne cunoaşte şi a vedea compatibilitatea de a lucra împreună.
Date de contact:
0728.967.011.
O zi şi o viaţă cu inspiraţie
Iuliana Păsărin, psihoterapeut integrativ principal