Povestea boabelor de cafea

Într-o zi o tânara a mers la mama ei si i-a povestit despre viata sa si despre lucrurile grele pe care le are de înfruntat. Nu mai putea, vroia sa se dea batuta. Se saturase sa se tot lupte si sa se chinuie. Se parea ca ori de câte ori reusea sa rezolve o problema, alta noua îsi facea aparitia.

Se spune ca intr-o zi o tanara se duse la mama sa si se planse ca este prea obosita, ca totul este prea greu si nu mai face fata activitatilor in care era implicata, ca nu mai stie cum sa progreseze pe plan personal si profesional, ca se afla intr-un blocaj si ca a obosit sa lupte iar si iar fara nici un rezultat aparent. Tanara avea impresia ca de fieare data cand se rezolva o problema aparea alata si alta…

Mama ei o ascuta, apoi ii spuse să o urmeze în bucătărie. Aici, mama a umplut 3 vase cu apa si le-a pus pe fiecare la foc. În scurt timp, apa din ele a început sa fiarba. În primul vas a pus morcovi, în al doilea oua, iar în ultimul vas cafea macinata. Le-a lasat sa fiarba fara sa scoata nicio vorba.

Dupa 20 minute a oprit focurile. A pescuit morcovii si i-a pus într-un bol. A scos afara ouale si le-a pus într-un bol. Apoi a scos cu un polonic si cafeaua si a pus-o în al treilea bol.

Întorcându-se spre fata ei a întrebat-o:

“Spune-mi ce vezi?”

“Morcovi, oua si cafea”, a raspuns ea.

Mama ei a adus-o mai aproape si a rugat-o sa ia morcovii în mâna si sa-i spuna ce simte. Fata a facut ce i se ceruse si a remarcat ca acestia sunt moi. Apoi mama ei a rugat-o sa ia un ou si sa-l curete de coaja. Facând aceasta, fata a observat ca oul este acum tare. În final, mama a rugat-o sa guste din cafea. Fata, zâmbind, a savurat o înghititura din cafeaua cu o aroma îmbietoare.

Curioasa, tanara a întrebat-o pe mama ei care este mesajul pe care vrea sa i-l transmită.

Zâmbind, mama i-a explicat ficei sale ca toate cele 3 lucruri au avut parte de aceeasi adversitate, apa fiarta. Fiecare dintre ele a reactionat însa diferit.

Morcovii s-au inmuiat si au devenit usor de sfaramat. Ouale au devenit foarte dure. In schimb cafeaua a schimbat apa.

– Care din aceste elemente te crezi tu? Cand adversitatea bate la usa ta, cum raspunzi? si-a intrebat ea fiica.

– Esti un morcov, care pare tare, dar, cand fatalitatea si durerea te ating, te inmoi si iti pierzi taria?

– Esti un ou care incepe cu o inima maleabila, cu un spirit fluid, dar dupa un obstacolul, o separare sau o despartire, devine dur si inflexibil? Pe din afara nu te schimbi, dar pe dinauntru ai un suflet si o inima de piatra?

– Sau esti un graunte de cafea? Cafeaua schimba apa fiarta, elementul care-i cauzeaza durere sau suferinta. Cand apa ajunge la punctul maxim de fierbere cafeaua lasa cea mai buna aroma si savoare.

– Fetiţa mea, i-a spus mama tinerei, îti doresc sa ajungi ca grauntele de cafea, ca atunci cand lucrurile nu sunt tocmai roz, sa poti reactiona pozitiv, fara sa te lasi invinsa de circumstante si sa faci in asa fel ca totul in jurul tau sa se amelioreze! Tu poti avea puterea sa schimbi lucrurile in loc sa te lasi invinsa.

 Autor anonym

 

Totul are un ritm şi un rost. Trăim expeirenţa veniri pe lume după nouă luni de călătorie în interiorul mamei. Când venim pe lume mediul nu este prea prietenos – multă lumină, prea mul zgomot, instrumente şi mâini reci, noi plângem în timp ce toţi din jur se bucură.

Încă de la început sunt lucruri care ne par potrivnice, dar depinde de noi cum ne adaptam – ne înmuiem precum morcovul, ne punem o armură pentru a nu ne fi invadat interiorul – precum oul sau facem tot ce ţine de noi să armonizăm mediul în care trăim, să îi atingem cu un strop de inspiraţie şi toleranţă pe cei din jur.

Am împărtăşit cu drag povestea aceasta cu voi. Sper să vă fie de folos sau măcar să vă pună puţin pe gânduri!

Iulia Păsărin

S-ar putea să-ți placă și...

Articole populare