DUBLUL STANDARD IN RELATIA CU SINE SI CU CEILALTI

Este interesant cum majoritatea oamenilor asteptam sa fim iertati, sa ni se de-a a doua sansa si cat de putini suntem dispusi sa iertam si sa oferim o a doua sansa. Este interesant si reversul medaliei, cand acest „dublu standard” il aplicam unii dintre noi in defavoarea noastra, suntem toleranti cu ceilalti si cum ne transformam in „vinovatul de serviciu”

Atunci cand masura cu, care ne cantarim comportamentele noastre este difrita de cea cu, care cantarim comportamentele celorlalti vorbim despre dualitate, despre „dublu standard”.

Poate lipsa de autenticitate, poate felul distorsionat in care ne percepem pe sine si/sau pe ceilalti ne conduc la acest tip de comprotament.

Cred ca in aceasta situatie modul in care ne autopercepem si percepem lumea, maturitatea emotionala, inteligenta emotionala si sociala sunt slab reprezentate. Nu excludem nici experientele vietii, modelele educationale experimentate care pot duce la dezvoltarea unui astfel de comporament care nu aduce beneficii persoanei care are astfel de asteptari neraliste. Recunoaterea faptului ca este o problema ar fi primul pas. De ce? Pentru ca daca nu recuosc situatia, problema (si vorbesc despre o situatie, o problema, „am o problema” si nu „sunt o problema”!) de gandire si comportament nu voi cauta rezolvari si solutii.

Constientizarea situatiei/problemei este primul pas in rezolvarea sa. Si sub acesasta formula de „dublu standard” putem gasi rani vechi – de nedreptate (din mediul familial sau scolar), programe de autosabotare care au condus in timp la formarea unui astfel de tipar de gandire si comprotament.

 Cunoaste-te! Doar asa vei evolua!

Ganduri senine!

Iulia

Psihoterapeut integrativ

Practicant autorizat EFT (Tehnici de Eliberare Emotionala)

 

S-ar putea să-ți placă și...

Articole populare