TIPARELE CRONICIZATE ALE URII DE SINE si SOMATIZARE

„Daca nu stii cum sa spui nu, corpul tau o va face pentru tine prin suferinta fizica” dr. Gabor Mate

„Tiparele cronicizate ale urii de sine, vinovatiei si autocriticii amplifica stresul organismului si slabesc sistemul imunitar” Louise L. Hay

Asa apar somatizarile sau afectiunile psihosomatice. Nu intamplator se numesc psiho-somatice. Pentru ca, asa cum am mai spus, suferinta nevindecata a sufletului, se transforma in strigat de disperare al trupului.- „vede-ma”, „acorda-mi atentie”, „iubeste-ma”.

Somatizarea = strigatul de ajutor al corpului fizic.

Cand inca nu ai invatat sa iti spui punctul de vedere, sa te faci auzit, sa spui nu, sa traiesti viata asa cum iti doresti, sa iti asumi selectarea oamenilor din jur, nu din orgoliu, ci pentru linistea ta psihica, emotionala si fizica, corpul tau va striga nedreptatea simtita, conflictul. Vinovatia, neiertarea, autocritica amplica starea de haos in mintea si corpul tau, paralizeaza sistemul imunitar (asa cum ne spune si profesorul Contantin Dulcan), cresc aciditatea lucruri care duc la imbolnavirea trupului.

Cum? Prim manifestari psihosomatice. Pentru ca uneori durerea in gat sau nodul din gat pot fi traduse prin lacrimile si cuvintele inghitite („mi-am inghitit lacrimile”, „mi-am inghitit cuvintele”, mi-am inghitit rusinea”). Pentru ca uneori durerile de stomac reprezinta dificultatea de a „digera” si elimina experientele trecute,  suferinta, de a  te elibera de trecut, iar uneori, problemele sistemului osos, mai ales ale coloanei vertebrale pot striga incapacitatea persoanei de a ramane „vertical”, de a-si asuma valorile si convingerile persoanle si de a trai conform lor, dar si lipsa de structura.

Sigur ca pot aparea afirmatii de genul „ma doare stomacul pentru ca am consumat mancaruri picante sau nesanatoase”, dar si acest lucru spune ceva despre fiecare dintre noi. Pentru ca apar intrebari de genul „De ce nu ai grija de tine? Nu crezi ca meriti sa iti faci timp pentru tine? Pe ce loc te pui in viata ta? De ce te autopedepsesti? De ce te autodistrugi? Vrei atentie? Ce conflict ascunde comportamentul tau autodistructiv? De rusine? De furie? De vina? Iar lista ramane deschisa.

Inainte de a face orice sa pastrezi pacea in jur, gandeste-te la ce conflict pornesti importriva propriului tau corp.

Ai grija de tine!

Iulia Pasarin

Psihoterapeut integrativ

Practicant acreditat EFT (Tehnici de Eliberare Emotionala)

Contact: iulia.elena.pasarin@gmail.com; 0728.967.011

Mentiune: in preluarea articolelor / materialelor publicate pe site sau facebook va rog sa mentionati sursa. Multumesc!

S-ar putea să-ți placă și...

Articole populare