Depresia apare ca urmare a unui agent stresor cere poate fi un eveniment in cursul caruia cerintele interne si / sau externe sunt percepute ca fiind foarte solicitante sau depasind resursele de adaptare ale unei persoane.
Depresia poate aparea ca manifestare secundara aparitiei unei afectiuni de tip neoplazic (oncologic), metabolic (diabet zaharat), hepatic, lista ramanand deschisa. Depresia apare ca urmare a lispei recompenselor, a sentimentului de vina pentru boala, a sentimentului de ura care apare uneori fata de personale sanatoase din jur, a epuizarii resuselor interioare ale persoanei de a se adapta, de a accepta si / sau ca urmare a tratamentului administrat, specific acestor afectiuni, in acest caz vorbind despre o depresie datorata unor medicamente / substante. Pentru ca in cazul bolilor neoplazice, hepatice este greu de demarcat depresia ca manfestare secundara bolii (aspect fizic, afectarea calitatii vietii) de starile depressive datorate medicatiei interventia psihoterapeutica este cu atat mai delicata.
Suportul psihologic, emotional in momentul transmiterii diagnosticului, al inceperii tratamentului, al recidivei bolii, dar si pe parcursul remisiei bolii (pentru intelegerea si controlul temerilor legate de reaparitia bolii), reprezinta un punct de sprijin atat pentru persoana diagnosticata, cat si pentru familia acesteia.
Suportul psihologic in depresia datorata unei conditii medicale generale, si aici putem include si interventiile chirurgicale, este diferit de interventia psihologica aplicata in cazul depresiei primare.
Depresia aparuta ca urmare a diagnosticarii cu o boala neoplazica, hepatica, metabolica este un raspuns la agresiunea psihologica si fizica, cu care se confrunta persoana diagnosticata.
Calitatea vietii persoanei cu diagnostic neoplazic, hepatic, al unei boli metabolice sau a unei persoane care s-a confruntat cu o interventie chirurgicala de rezecare a unor tesururi afectate sau chiar amputarea unor parti ale corpului, sufera modificari pe toate planurile: personal (relationarea cu sine cu felul in care se autopercepe, cu felul in care se simte, cu felul in care gandeste despre sine), cuplu, familial, profesional, social.
Pe langa agresiunea psihica, emotionala, fizica, un alt factor cu impact asupra persoanei diagnosticate cu o afectiune din sfera celor mentionate (si nu numai) este stigmatizarea, marginalizarea. In aceata sfera, un punct asupra caruia se poate lucra este acela al reintegrarii profesionale a persoanei aflate in faza de remisie si care doreste si este apta sa fie activa profesional. Consilierea pe aceast palier se poate realiza de psiholog, acesta avand in acest caz si un rol de mediator intre angajator, echipa de lucru si persoana aflata in faza de remisie a bolii care doreste sa lucreze.
Trairi cu care persoana cu diagnostic al unei boli neoplazice, hepatice, metabolice se confrunta frecvent sunt:
- Furie
- Neputinta
- Pedeapsa
- Desgust fata de propria persoana
- Vina
- Rusine
- Tristete
- Frica
- Nedreptate
- Abandon / autoabandon
- Marginalizare
Familia,dar mai ales persoana / persoanele care isi petrec cel mai mult timpul cu ingrijirea persoanei suferinde, se confrunta frecvent cu sentimente de:
- Revolta
- Neputinta
- Abandon
- Vina
- Nedreptate
- A fi prins in capcana
- Impovarare
- Disperare
- Suprasolicitare
Rolul psihologului este acela de a insotii persoana afectata pe parcursul acestui fragment al vietii, de a fi un punct de sprijin, de a-l ghida in schimbarea si acceptarea unui nou stil de viata, si nu de a oferii sperante nefondate sau de a desconsidera convingerile si credintele persoanei afectate sau a familiei acesteia.
In cadrul unui demers psihoterapeutic cu o persoana cu diagnostic oncologic, la intrebarea cum este, cum se simte, clientul obisnuia sa raspunda „ca o epava umana”. Mai tarziu, dupa 12 intalniri terapeutice, intrebandu-l cum este astazi mi-a spus : „tot ca o epava umana, dar acum, am invatat de la tine ca atata timp cat sunt deasupra apei, merita sa vaslesc”.
Daca va confruntati cu un diagnostic din domeniul bolilor oncologice, hepatice, autoimune nu ezitati sa apelati la suportul psihologc oferit de psiholog pentru suport emotional.
Ganduri de bine!
psiholog Iulia Pasarin
PSIHOTERAPIE CONTACT SI PROGRAMARI